Möt Gunnebos kökschef Hannes

”Skiftar det i naturen gör det också det på tallriken”


Hej Hannes!
Kökschef på Gunnebo slott och trädgårdar.

I köket på Gunnebo Kaffehus och Krog bland grytor, skedar och allehanda råvaror, hittar vi Hannes Höglund, Gunnebos kökschef. Hannes dagar består av både praktiskt arbete i köket och planering av maten i samband med bröllop, slottskonserter, orangeriaftnar och skördemarknader.

Hannes började som praktikant på Gunnebo direkt efter sin kockutbildning för fem år sedan. I maj 2018 blev han Gunnebos nya kökschef.

Vad är det som gjort att du har stannat på Gunnebo?
”Gunnebo Kaffehus och Krog är en restaurang som är väldigt lätt att trivas med av många anledningar. Vi har ett tydligt ramverk där vi arbetar efter säsong, ekologiskt och med ett hållbarhetstänk, men inom dessa ramar finns mycket utrymme för kreativitet, det gör jobbet roligt!”

Kökets filosofi är att komponera menyn utefter vad Gunnebos egen trädgård tillsammans med producenter kan erbjuda för aktuella råvaror. ”Ingen vecka är den andra lik, skiftar det i naturen gör det också det på tallriken.” förklarar Hannes. ”Vi har nära samarbete med våra trädgårdsmästare som ofta kommer med inspiration och nya idéer.” Gunnebo Kaffehus och Krog innehar den högsta KRAV-certifieringen.

Vad äter då en kökschef som kommer hem efter en lång dag av matlagning?
”Jag brukar ofta ta det jag hittar i kylen i form av grönsaker och göra en wok med örter som jag helst äter med mozzarella”, skrattar Hannes. ”Inte så avancerat men väldigt gott”.

Stämningen i köket på Gunnebo Kaffehus och Krog är varm och hjärtlig. Innan gästerna kommer spelas musik på hög volym medan råvarorna hackas, skalas och förbereds inför dagen. ”Vårt arbete bygger på samarbete och sammanhållning, att vi är ett team”, säger Hannes. Även när gästerna anländer står dörren till köket öppen och gästerna får sin mat direkt från kockarna själva.

Hannes trivs allra bäst i köket men tycker att Gunnebo Slott och Trädgårdar är en fantastisk arbetsplats i stort. ”Förutom Gunnebos historia och den vackra miljön, finns här så många yrkesgrupper samlade som samarbetar över gränserna. Det gör det till en spännande arbetsplats!”

Restaurangen jobbar hållbart och ekologiskt, hur kan man som privatperson minska matens negativa påverkan på miljön?
”Släng inte överbliven mat som du har i kylen, gör en wok istället!” säger Hannes och ler.


Hannes tipsar!

Smultronställe på Gunnebo:
Stolarna vid Kaffehusets gavel. Där kan man sitta och blicka ut över köksträdgårdarna. Du vet väl att du kan köpa färskt bröd direkt från bagarna? De öppnar upp för dig vardagar från kl. 7 och helger från kl. 8.
Säsongens bästa recept:
Hårdrostad kål med olja, salt, lite vinäger och sirap. Rostas på hög värme. Det är gott till allt!

Få vårt nyhetsbrev