fbpx

Från frö till fat

Ett nordiskt samarbetsprojekt om våra kulturarvsväxter.

I år är Gunnebo Slott (och sju andra publika trädgårdar i Sverige*) med i ett nordiskt samarbetsprojekt för att låta äldre nordiska kulturarvsväxter få en ny renässans.

Vi kommer att odla, visa, berätta om och tillaga fem utvalda svenska gamla kulturarvsgrödor:

  • gråärten ’Solleröärt’
  • sockerärten ’Svartbjörsbyn’
  • bondbönan ’Arne’
  • kålroten ’Östnor’
  • rovan ’Härjedalsk skålrova’

I Danmark har man valt en lök, två ärter, en böna och en vitkål. I Norge fokuserar man på en ärt, en böna, rova, kål och lök. Sorterna finns i den nordiska genbanken NordGen men det är svårt att få tag i större mängder utsäde.

Kulturarvsväxternas berättelse
Projektet vill berätta kulturarvsväxternas historia, lyfta fram hur man traditionellt använt dem, och se hur vi idag kan använda dem på ett nytt sätt i köket. På sikt hoppas projektet på att sorterna ska kunna odlas upp så att utsäde finns tillgängligt för alla som vill odla dessa fina gamla kulturarvsgrödor.

Föreningen Sesam i Sverige har tillsammans med systerföreningarna Frøsamlerne i Danmark och Kvann i Norge fått medel till projektet Från Frö till Fat via programmet Ny Nordisk Mat i Nordiska Ministerrådet. Genbanken NordGen har tillhandahållit fröerna till dessa odlingar.

Följ projektet på sociala medier
Håll ögonen öppna efter ”Från frö till fat” på sociala medier. Det kommer att dyka upp visningar där vi berättar mer på plats och kanske så småningom möjlighet att få ta del av smakerna i vår restaurang.


*) Edsvik i Sollentuna, Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg, Jamtli i Östersund, Julita gård i Katrineholm, Stabergs bergsmansgård i Falun, Stene gård i Järvsö, Vallby friluftsmuseum i Västerås

Intresserad av Gunnebos vackra trädgårdar? Läs mer här

 

 

 

 

 

 

 

Få vårt nyhetsbrev

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok