fbpx

NPK-middag på Gunnebo

18 september 2021 | 15:00 – 23:00

Boka plats

En utbildande och smakrik dag kring temat jordhälsa

Den 18 september bjuder vi in till föreläsningar och samtal kring temat jordhälsa, tillsammans med forskare, organisationer, jordbrukare, kockar och trädgårdsmästare. Kvällen avslutas med en unik femrättersmeny komponerad utifrån en jordanalys gjord på Gunnebo.

Gunnebo vann vid årsskiftet White guides hållbarhetspris 100% cirkulärt, i kategorin Gästupplevelse. Priset vanns på en idé som utvecklats av vår restaurangchef Patrik Sewerin och syftar till att uppmärksamma hur vi människor förhåller oss till livsmedelsproducerande jord.

NPK är en förkortning av N(kväve) P(fosfor) K (kalium), dessa tre näringsämnen är så gott som det enda som behövs för att odla grönsaker. Näringsämnena framställs i form av konstgödsel genom energikrävande industriella processer. Användandet av detta skapar jordar som rubbar det naturliga ekosystemet vilket leder till en urlakad jord och mat som innehåller mindre näring.

Vi på Gunnebo Slott och Trädgårdar vill skapa en lustfylld upplevelse som på ett pedagogiskt och utmanande vis lyfter vår roll i ett livsmedelsproducerande ekosystem. Vi lanserar nu därför konceptet NPK-middag. Välkommen att ta del av detta unika tillfälle!

Föreläsare:  

  • Artur Granstedt, agronomiedoktor och docent. Driver forskningsprojekt om hur jordbruket och vår livsmedelförsörjning skall kunna klara klimat och miljömålen. Författare till boken Morgondagens jordbruk.
  • Jessica Johansson från MiljöMatematik Malmö AB.
    – Ett företag vars mission är att transformera matsystemet. Jessica kommer att berätta om matsystemets roll i de klimat- och miljöförändringar vi ser över världen idag. Hon kommer även att titta på vilka lösningar som finns klara att sätta igång med redan idag. Lösningar som vi hittar rakt under våra fötter, i jorden vi odlar.
  • Roland Höckert är en modern Jordbrukare som tillämpar regenerativt jordbruk. Det innebär att man drar nytta av naturens egna ekosystem. Han driver idag Godegård, Stensjö Ägg och Erska Seed.

Dagens program:

Kl 15:00 : Samling vid restaurangen för promenad till platsen där jordanalysen som ligger till grund för kvällens meny är tagen.

Kl. 15:30 Promenad tillbaka till föreläsningssalen. Där det bjuds på kaffe och föreläsningar fram till kl. 18:00.

Kl. 18:15: Femrätters meny skapad utifrån en jordanalys. Menyn kommer att presenteras utifrån trädgårdsmästaren och kockens tankar – om hur vi med rätt synsätt kan bidra till en bättre jordhälsa genom det vi äter.

Till kvällens meny finns det väl utvalda viner med samma grundfilosofi att avnjuta till.

Pris för föreläsning inkl. mat och fika: 1650kr/person. Välj till en vinmeny för 500 kr (beställs på plats)

När

  • Datum: 18 september 2021
  • Tid: 15:00 - 23:00

Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.

Ok