Gör din egen örtolja

Spara sommarens smaker och ta till vara på säsongens skörd. Gunnebos köksmästare, Patrik Sewerin, delar med sig av sitt bästa recept på gräslöksolja. Receptet är applicerbart även på de flesta andra örter och kryddväxter som du hittar i din trädgård.

Du behöver:

100 g naturell ekologisk rapsolja

75 g färsk gräslök (eller annan ört/kryddväxt)

Gör såhär:

  1. Värm oljan i en kastrull till 65°c.
  2. Lägg gräslöken i en mixer, slå på oljan och mixa i 6 min.
  3. Sila gräslöksoljan genom en finmaskig sil eller silduk.
  4. Häll upp på flaska och förvara i kylen. Oljan håller sig i någon vecka men går även bra att frysa.

Tips: Den mixade gräslöken som blir över går fint och blanda med en god riven ost och rostade nöter eller fröer. Den kan då användas som en pesto.