April – Fågelsång
Månadens tips är hämtat från kulturreservatet kring Gunnebo och fokuserar på social hållbarhet. Att vara i naturen sänker blodtrycket och…..
Mycket av det som just nu går att finna i skog, på äng och runt husknuten, går att äta. Att plocka från naturens skafferi är både naturligt, säsongsbetonat och bjuder på nya spännande smakupplevelser.
I juni finner du bland annat: Nässlor, kirskål, ramslök, rölleka, fläder och ängssyra Eller vad sägs om att bjuda på jordgubbar och grädde med smak av vårbrodd?
Vi tror på att ändra de små vanorna för att nå en mer hållbar livsstil. Därför vill vi starta 2022 med ett nyårslöfte: Vi ska under året dela med oss av små enkla tips som hjälper dig till en mer hållbar vardag. En gång i månaden delar vi kunskap från våra olika avdelningar på Gunnebo.
Du behöver:
Dagen innan desserten ska serveras värmer du upp grädden till 37 grader.
Häll grädden över den torkade vårbrodden. Låt stå över natten i minst 12 h och sila.
Häll i socker efter behag och vispa till en lätt fluffig kräm.
Skölj och snoppa jordgubbarna. Grädden passar även till ugnsbakade rabarber eller andra sommarbär. Varför inte spara din torkade vårbrådd till hösten och servera grädden till en god äpplepaj?
Servera grädden till jordgubbarna och bjud in till kalas. Detta är en dessert som passar utmärkt till midsommar och många gäster!
Att endast plocka växter du känner igen och att visa respekt för naturen samt följa allemansrätten.
Vill du inspireras och lära dig mer om vilda växter rekommenderar vi:
Vildvuxet av Lisen Sundgren
Det nordiska skafferiet av Johan Björkman
Den virtuella floran av Naturhistoriska riksmuseet (online)