Sommarpavlova med jordgubb- och rabarbercurd

Visste du att… Marängdesserten Pavlova är uppkallad efter 1920-talets dansstjärna, ballerinan Anna Pavlova. Den talangfulla ryskan dansade runt hela världen med sitt paradnummer ”Den döende svanen”. Där gestaltar hon just en döende svan ackompanjerad av Camille Saint-Saëns ”La Cygne” (svan på franska). Hon var klädd i en vit fluffig tyllkjol, en så kallad ”tutu”. Det sägs vara just den kjolen som var inspirationen till den fluffiga marängbottnen toppad med luftig grädde.

Gunnebos egna bagare delar här med sig av sin version av denna uppskattade klassiker. Toppad med en god curd av säsongens rabarber och jordgubbar samt grädde, färska bär och blomster.

 

Maräng:

Äggvita från 3 ägg

1 tsk citronsaft

2,5 dl strösocker

2 tsk maizena

En nypa salt

  • Vispa äggvita och salt i en ren bunke med elvisp tills det bildats skum.
  • Rör ner sockret lite i taget medan du vispar tills glansig maräng bildats.
  • Tillsätt sedan maizena och citronsaft och vispa ihop. Marängtest: Det ska gå att vända bunken upp och ner utan att marängen rör på sig.
  • Häll över marängsmeten i en sprits med stort munstycke och spritsa ut cirklar på plåt med bakplåtspapper.
  • Baka marängen i ugnen på 150 grader i ca 10-15 minuter. Därefter drar du ner till 100 grader och gräddar i ytterligare en halvtimme.
  • Låt svalna helt innan du fyller på med curd och vispad grädde.

Jordgubb- och rabarbercurd:

600 g jordgubbar och rabarber

1/2 dl vatten

2 ½ dl socker

2 ägg

50 g smör

  • Tvätta och skiva rabarbern och jordgubbarna.
  • Lägg i en kastrull tillsammans med vatten och socker och koka tills rabarber och jordgubbar är mjuka.
  • Blanda jordgubb- och rabarberpurén med ägg i en kastrull och sjud under omrörning tills den tjocknar. Den får inte koka.
  • Ta kastrullen av värmen och rör i rumsvarmt smör. Häll upp i en skål och låt svalna.

Garnering: 

Vispad grädde

Jordgubbar

Vackra blommor och blad från trädgårdsland och natur ex. vresros, fläder eller ringblomma.

  • Lägg en klick med curd på varje maräng, toppa sedan med vispad grädde och garnera med färska jordgubbar och blomster

 

Ät och njut!